Wat is een burgertop?
Een burgertop kan het beste omschreven worden als een bijeenkomst van inwoners. Ze komen één dag bij elkaar om erachter te komen wat zij belangrijk vinden voor hun gemeente. Dat gebeurt door met elkaar in gesprek te gaan. Inwoners, werkgevers en ondernemers, jongeren vanaf 16 jaar, raadsleden en mensen van de overheid bepalen samen wat de onderwerpen zijn van deze dag. Belangrijk is dat het om de dialoog gaat en niet om de discussie. Tevens bepalen de aanwezigen wat er aan het einde van de bijeenkomst met de uitkomsten gebeurt.
In ieder geval gaat de gemeente Velsen de uitkomsten gebruiken om de strategische agenda te herijken en om te kijken wat er onder de inwoners leeft.
Het uiteindelijke resultaat is een actieve en betrokken gemeente, waar iedereen elkaar weet te vinden en waar de burgers verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze gemeente. Een dergelijke burgertop kan plaatsvinden op basis van het G1000-concept, maar ook vanuit de Permanent Beta gedachte.
G1000
Een G1000 werkt volgens een aantal principes:
- Burgers nemen het initiatief, in de praktijk is het overigens mogelijk dat een gemeente het initiatief neemt.
- Geen agenda, er is vooraf geen bepaalde agenda of voorselectie van voorstellen of thema’s.
- Dialoog, men gaat niet in discussie, maar in dialoog. De deelnemers aan de burgertop hoeven het niet met andermans ideeën eens te zijn om een open gesprek/dialoog aan te gaan. Het is een zoektocht wat de burgers bindt. Elke mening telt en wordt gewaardeerd.
- Loting, zodat iedereen vanaf 16 jaar evenveel kans maakt om te kunnen deelnemen. In de praktijk is het mogelijk om, naast loting, een bepaalde doelgroepen uit te nodigen om deel te nemen aan de burgertop
- Kracht van het hele systeem, alle belangrijke partijen doen mee aan de dialoog om ervoor te zorgen dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het resultaat: overheid, werkgevers, jongeren en inwoners.’
- Transparant, de deelnemers zijn zelf eigenaar van het hele proces en hoe het tot stand komt.
- Veilig, door inzet van gekwalificeerde leiding en een zorgvuldig programma is op elk moment de ruimte voor een open dialoog. We gebruiken spelregels waar iedereen zich aan houdt.
Het doel van een G1000 is om 1000 burgers en vertegenwoordigers van onze gemeente een plek te bieden, waar zij samen bepalen wat ze belangrijk vinden voor onze gemeente. In de praktijk blijkt echter dat dit aantal niet gehaald wordt en het aantal burgers tussen de 250 – 450 ligt.
Bron: G1000.nu
Permanent Beta
Permanent Beta brengt mensen samen om kennis te delen. Het gaat om het geloof in delen, wat mensen verbindt, wat mensen leuk en belangrijk vinden, het geloof in het creëren door middel van creativiteit en door middel van eigen participatie, niet door middel van geld of macht. Hierdoor ontstaan eigenaarschap, draagvlak en betrokkenheid. Mensen kunnen inbrengen wat ze motiveert en bijdragen waar ze goed in zijn. Het is niet alleen leuker, maar brengt ook een verbinding tot stand die veel sterker is. Permanent Beta is nooit af en altijd in beweging.
Het doel van Permanent Beta is door middel van co-creatie samen bepalen wat burgers, bedrijven en ondernemers belangrijk vinden voor en in onze gemeente.
Doel, risico en resultaat
In zowel G1000 als Permanent Beta schuilt een risico: te weinig deelname. Dat is echter alleen een risico, als het doel van de burgertop is om zoveel mogelijk mensen te betrekken. Het doel moet echter zijn om – door samenwerking, vertrouwen en verbinding – zoveel mogelijk participatie te verkrijgen en te ondersteunen. En om zo de ideeën, wensen en kennis uit de samenleving te benutten in het democratische proces.
Als blijkt dat er ondanks een goede en gerichte publicitaire campagne toch weinig mensen komen, kan dat een heel goed signaal zijn: dat mensen binnen de huidige (participatie)mogelijkheden hun weg al vinden en geen verdere behoefte hebben aan diepere of andere betrokkenheid.
Inwonersparticipatie is dus een dynamisch en zich steeds ontwikkelend proces, dat een vorm vraagt die mee kan bewegen met deze dynamiek.
Het uiteindelijke resultaat is een actieve en betrokken gemeente, waar iedereen elkaar weet te vinden en waar de burgers verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze gemeente.
