velsens groen leidt onder droogte | Wist je dat? | Gemeente Velsen

Velsens groen leidt onder droogte

Wist je dat ….? 

Velsens groen leidt onder de droogte?

Het is extreem droog en daarbij ook nog eens heerlijk warm. Geweldig, maar ons groen heeft het moeilijk. Bij aangeplante jonge bomen zitten de wortels niet diep in de grond en is het belangrijk om extra water te geven. Medewerkers van de gemeente Velsen en aannemers zijn volop bezig om de bomen water te geven.

Ook bloembakken met vaste planten krijgen extra water. Het water dat hiervoor gebruikt wordt, komt uit de sloten in de gemeente.


Wat doen oudere bomen?

Oudere bomen laten in deze omstandigheden soms hun blad vallen, het lijkt wel herfst. Ze gaan in een soort ruststand om energie te bewaren en te overleven. Opvallend dit jaar is wel dat platanen hun bast verliezen. Dat is een teken dat deze boom het erg naar zijn zin heeft met dit weer. Het is immers een mediterrane boom!

Gras heeft genoeg wortels om water uit de grond te halen en ook als het gras geel kleurt door te weinig regen, is er niets aan de hand. Daarom hoeft er niet gesproeid te worden; het gras wordt later gewoon weer groen, dat regelt de natuur zelf,

Door de klimaatveranderingen krijgen we te maken met andere bloemetjes en beestjes. Helaas is er dit jaar een nest gevonden van de eikenprocessierups. Prachtige dieren, maar ze kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen, bij zowel mens als dier.

Door de droogte zullen er, ondanks extra water, jammer genoeg bomen en beplanting dood gaan. Je kunt de gemeente Velsen helpen door een emmertje water te geven bij jonge beplanting bij jouw in de buurt. Alle beetjes helpen!

 

Gepubliceerd in De Jutter / De Hofgeest – 26 juli 2018