TOP 20
Op de Burgertop Velsen gaat het namelijk om ideeën van inwoners en vindt er geen discussie maar dialoog plaats. Ieder idee is goed en u heeft vast een goed idee of goede ideeën van wat u belangrijk vindt voor onze mooie gemeente?
Alle resultaten uit de Burgertop Velsen en vanuit de online omgeving kun je hieronder terug lezen. Helder geformuleerd en duidelijk onder verdeeld…
TOP 20
Deze 20 ideeën vonden de deelnemers van de Burgertop in de buurten de 20 aantrekkelijkste ideeën om uiteindelijk individueel op te gaan stemmen om zo top-10 van belangrijkste ideeën van de dag de kiezen.
- Toeristische aantrekkelijkheid van Velsen vergroten door: ontwikkeling van het hallengebied (kunstenaars, galeries, zeeaquarium / RIVO, pop-up stores)
- Flexibeler en gevarieerder woningbouwbeleid. Hofjes voor ouderen, statushouders, starters, meer spreiding over heel Velsen, tijdelijke bouwvormen prefab woningen en lage huren.
- Betere en veiligere aanduiding infrastructuur. Maak hoogte- en/of kleurverschillen in fietspaden en stoepen (zie Wegenverkeerswet 1994). Betere positie fietspaden.
- Handhaving m.b.t. 30 km zones, hondengebieden, zwerfvuil en hangjongeren. Idee: bewoners stimuleren om hun verantwoordelijkheid hierin te nemen.
- Openbaar vervoer in Velsen Noord realiseren om te zorgen dat bewoners niet naar station Beverwijk hoeven lopen
- Hoe de gemeente omgaat met burgers: Meewerken met en luisteren naar burgers, eerlijkheid over wat er kan en ook niet kan, betere communicatie, maatwerk, meedenken en oplossingsgericht.
- Dreamteam van sociaal projectleiders bij gemeente aanstellen die bewoners helpen bij vraagstukken. Iemand die goed luistert, denkt in oplossingen, naar je toekomt, processen versnelt en die (online) goed bereikbaar is (bijv. inloopspreekuur). Ervaringsdeskundigen hieraan koppelen, die als vrijwilliger willen helpen
- Cultuur en natuur: Trots op Velsen (worden): (- Meer bekendheid met diversiteit en schoonheid en veelzijdigheid van de gemeente. – Meer organiseren om bijzondere/mooie plekken meer bekendheid te geven. – Zuiniger op onze cultuur: Pieter Vermeulen Museum en andere musea.) Meer communicatie via suffertjes!!
- Cohesie in buurten versterken; initiatieven als burendag stimuleren en ondersteunen; jongeren er bij betrekken, buurtnieuws initiëren.
- Burgers meer en eerder informeren over plannen m.b.t. projecten en veranderingen in de buurt m.n. behoud van natuur, cultuurhistorisch erfgoed, het culturele leven, en betaalbare woningen en bedrijfspanden.
- Maatschappelijke stage voor jongeren, ze betrekken bij buurtinrichting incl. natuurbeleid, ondersteuning van toerisme en middenstand
- Behoud van karakter wijken (groen en bebouwing) m.b.v. inspraak bewoners incl. jongeren (gebruik nieuwe media, poll i.p.v. uitgebreide inspraakrondes en bijeenkomsten)
- Aantrekkelijker maken van IJmuiden CENTRUM voor inwoner, toerist en kleine ondernemer: winkels Lange Nieuwstraat en Velserhof herverdelen, oorspronkelijke MARKTPLEIN terug, profilering van positieve aspecten (VVV!} van de gemeente Velsen
- Optuigen van een deskundig gemeentelijk steunpunt inzake nieuwe energievormen. Standaard in bouwbesluit. Speerpunt deskundigheid en communicatie via bijv. social media of lokale krant.
- Meer aandacht voor cultuur (lokale evenementen, kunstroute, illustraties ter aanduiding van bijv. zeewijk, rivierenbuurt, etc.)
- Opzetten van platform(en) voor de integratie van kunst, cultuur, sport en onderwijs.
- Zichtbaar aanspreekpunt voor de bewoner wijk die connectie heeft met de gemeente=> korte lijnen met de instanties die van toepassing zijn op problematiek. Hoe vind ik die persoon??
- Verbetering saamhorigheid tussen inwoners door b.v. het aangaan van verbindingen tussen straten: vorming van ‘maatjesstraatjes’
- Bereikbaar Velsen door combinatie van OV en overig verkeer
- Kennisplatform en stimuleringsfonds: bundelen en benutten van kennis en vaardigheden van burgers: verbinding van initiatieven en beleid: digitaal, workshops, marketing professioneel aanpakken op gebied van sport, zorg, onderwijs, projecten etc.
Stemproces tijdens de Burgertop
Van alle ingebrachte ideeën aan tafel (straat), ging er een top-3 naar de buurt (vier straten bij elkaar).
Van al deze buurt-ideeën gingen er per buurt (totaal van vijf buurten) vier ideeën door naar de top-20. De top 20 is tot stand gekomen door het verdelen van 100 punten over de buurt-ideeën per straat in de buurt.
Na de lunch gingen de deelnemers individueel stemmen. Zij hadden per persoon vijf muntjes gekregen om te stemmen op de ideeën van de top-20. Door het aantal muntjes te tellen is uiteindelijk de top-10 tot stand gekomen.
