DE IDEALE BUITENDIENST IN DE GEMEENTE VELSEN
Inwoners denken mee…
Inwoners denken mee…
Burgemeester en wethouders van de gemeente Velsen hebben in hun collegeprogramma de ambitie uitgesproken om inwoners meer te betrekken.
Hoe kan de gemeente hun service verbeteren?
Onder andere door de problemen van inwoners en/of bedrijven in kaart te brengen en te kijken hoe de gemeente deze efficiënt en effectief kan verbeteren.
De gemeente Velsen is volop bezig om de buitendienst te verbeteren en optimaliseren. De buitendienst is eigenlijk alles buiten de eigen voordeur en/of tuin.
Wat doet de buitendienst onder andere:
• Het onderhoud in het groen: parken, plantsoenen, bomen, bermen, sloten om begraafplaatsen, speelplekken en sportcomplexen.
• Onderhoud van verkeersborden, verkeerspalen, riolering, reinigen van de straat en bestrating repareren.
• Werkzaamheden bij evenementen, markten en kermissen. Zoals het plaatsen van borden en afzetten van wegen.
• Het aanpakken van de gladheid in de winter.
Digitaal werken, 24/7 dienstverlening en de veranderende vraag van de inwoners vragen om een toekomstbestendige buitendienst. En daar heeft de gemeente nog steeds de hulp bij nodig van inwoners!
Eén van de eerste zichtbare verandering is de introductie van de app ‘Slim melden’. Door het gebruik van deze app kunnen inwoners sneller en eenvoudiger meldingen doen van wat zij tegenkomen in de openbare ruimte. De gemeente Velsen kan dan sneller en adequater reageren op deze meldingen. Ook in dit traject zijn inwoners betrokken geweest om de gemeente Velsen van input en feedback te voorzien. Hoe mooi is dat!
Inwoners hebben in het traject van de ‘ideale buitendienst’ ook nu kunnen meehelpen en meedenken, samen met medewerkers van de buitendienst en management.
Samen komen we verder in een verandering van tijdperk!
– Albert Einstein
De gemeente Velsen heeft via Velsen op Koers twee vragen aan de inwoners gesteld.
Inwoners hebben meegedacht om deze buitendienst nog beter te maken en toekomstbestendig!
Door de twee vragen heeft de gemeente inzicht gekregen hoe inwoners van Velsen nu denken over de buitendienst en hoe de ideale buitendienst er dan uit ziet.
Alle input is uitgewerkt in drie scenario’s, die verder besproken werden tijdens de scenariodag op zaterdag 12 januari 2019.
– Jan Rotmans
Op deze zaterdag gingen medewerkers en management van de gemeente Velsen en een aantal uitgenodigde inwoners gezamenlijk aan de slag.
10.00 uur Inloop en ontvangst Naamsticker + tafelnummer
10.15 uur Klaar voor de start: iedereen aan eigen tafel Antea Group
10.30 uur Opening Bram Diepstraten (wethouder) & Sanne Duin (afd manager openbare werken)
10.40 uur Toelichting programma Theus van den Broek, Antea Group
10.45 uur Resultaten bewonersvragen + tafelgesprek Remco Glas (Burgerbeest)
11.15 uur Resultaten onderzoek + tafelgesprek Thijs van Berkel, Antea Group
11.45 uur Schets drie scenario’s + toelichting middag Theus van den Broek, Antea Group
12.00 uur Lunch
12.30 uur Klaar voor de start: iedereen weer aan tafel Antea Group
12.45 uur Bespreken scenario’s middels roulatie-model o.l.v. Tafelhoofden
14.15 uur Plenair korte terugkoppeling per tafel o.l.v. Theus v.d. Broek & Remco Glas
14.30 uur Inventariseren voorkeuren o.l.v. Theus v.d. Broek
14.45 uur Feedback op de middag + vervolg Bram Diepstraten & Sanne Duin
15.00 uur Einde
Na binnenkomst en koffie en thee startte de scenariodag met een korte introductie door wethouder Bram Diepstraten en afdelingsmanager openbare werken Sanne Duin. Hierna werd het huiselijk. Oftewel werd er uitgelegd wat deze dag de bedoeling zou zijn.
Aan de verschillende tafels zaten inwoners, verschillende raadsleden van verschillende partijen, de buitendienst en de binnendienst van de gemeente Velsen. In het ochtendprogramma lag de nadruk op informatief met presentaties van het burgerbeest en de Antea Groep. Het burgerbeest heeft twee vragen gesteld aan inwoners om te horen wat inwoners van Velsen nu van de buitendienst vinden en hoe die er in de toekomst uit zou moeten zien. De Antea Groep heeft intern bij de gemeente vele gesprekken gevoerd en een analyse gemaakt hoe de buitendienst momenteel werkt.
In de middag gingen de deelnemers in ieder geval aan de gang met alle opgehaalde input, die uiteindelijk verwerkt is in de drie scenario’s. Deze werden besproken in een zogeheten ‘world café model‘.
Onderstaande video is slechts een indicatie om te laten zien hoe het world cafe model werkt.
De deelnemers wisselden per 20 minuten van tafel om zo in een uur tijd langs de drie scenario’s te gaan.
Alle input vanuit de deelnemers is ‘goed’.
Het ging er namelijk niet om een mening of iemand het er wel of niet mee eens is, het ging er om om zoveel mogelijk ideeen en gedachtes te verzamelen die bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de buitendienst van de gemeente Velsen.
Na deze ‘world cafe model’ rondes kwamen de deelnemers weer terug bij de tafel waar zij begonnen. Vervolgens hebben zij gezamenlijk de opbrengst bekeken en een samenvatting geschetst van wat zij gezien hebben.
De zes ‘tafelhoofden’ hebben deze samenvatting benoemd. Overigens wordt alle input van de tafels meegenomen door de Antea Groep naar het vervolg. Welke scenario is nu het beste of is het toch een combinatie van verschillende scenario’s?
De Antea Groep gaat met de uitwerking aan de slag. Medio april/mei zal de gemeenteraad van Velsen het verder bespreken en uiteindelijk een besluit nemen.
Op de burgertop in 2017 is ook heel veel input gekomen over de buitendienst. Ook deze uitkomsten worden meegenomen in dit hele traject.
Wil je weten welke input/ideeen er uit de burgertop zijn gekomen, klik dan hier.
Op maandag 11 februari 2019 werd de buitendienst en het burgerbeest bijgepraat over de stand van zaken met betrekking tot ‘de ideale buitendienst’.
In januari waren de verschillende scenario’s besproken tijdens de scenariodag. Alle opbrengsten van deze dag zijn in de tussenliggende periode verwerkt. Wat daar is uitgekomen, heeft de Antea Groep tijdens deze bijeenkomst verteld.
Op 14 maart is de raad geïnformeerd over het onderzoek naar het meest wenselijke scenario voor een volwaardige en toekomstbestendige buitendienst voor de gemeente Velsen.
Uit dit onderzoek komt het scenario “Dichtbij de Samenleving” als beste scenario naar voren.
Aan de raad wordt nu gevraagd om een oordeel te geven over de keuze voor dit scenario en het daarbij behorende budget.