Energiek Velsen | Velsen op Koers

De gemeente Velsen wil alle huishoudens in 2020 elektriciteit neutraal

Wist u dat ….? 

De gemeente Velsen alle huishoudens in 2020 elektriciteit neutraal wil laten zijn?

Het opwekken van duurzame energie heeft voor de gemeente Velsen hoge prioriteit. Binnen de gemeente Velsen zijn duurzame bronnen binnen handbereik, zoals zonne-energie, warmte-koude opslag, windenergie en hergebruik van industriële warmte (warmtenet). De gemeente werkt hard om deze bronnen op grote schaal toe te passen.

 

Wat doet de gemeente zelf?

Op diverse gemeentelijke gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst. Ook wordt een deel van het gemeentehuis door middel van warmtekoude opslag (WKO) voorzien van warmte. De gemeente heeft de ambitie dat alle huishoudens in 2020 energieneutraal zijn voor stroom. Daarvoor zoekt ze de samenwerking met inwoners, woningbouwcorporaties, maatschappelijke instellingen en bedrijven.

 

Wat kun je als inwoner doen?

Het meest eenvoudig is het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak. Een investering in zonnepanelen is tegenwoordig binnen 7 à 8 jaar terugverdiend. Het is raadzaam om vooraf informatie in te winnen bij een installateur of bij het gratis informatieloket www. duurzaambouwloket.nl.  Als jouw eigen dak niet geschikt is en je wilt toch bijdragen aan het opwekken van zonne-energie, dan kun je je ook wenden tot de coöperatie Energiek Velsen en zonnepanelen op daken van derden leggen. Voor meer informatie www.energiekvelsen.nl.

 

Bij verbouwing

Indien je jouw woning gaat verbouwen of een woning gaat kopen, denk dan ook aan de mogelijkheid om de CV ketel te vervangen door een warmtepomp. Op dit moment is hiervoor subsidie verkrijgbaar via Investeringssubsidies Duurzame Energie.

Voor meer informatie kun je je ook wenden tot http://www.duurzaambouwloket.nl/.

Op de foto van Reinder Weidijk Fotografie staat het bestuur van Energiek Velsen (vlnr: Joost Kok, Frank Cornet en Ben Wouda).

 

Gepubliceerd in De Jutter / De Hofgeest – 21 december 2017