BBQ nieuws update #1!

Barbecueën in de openbare ruimte mag nu al

 

Hoe lekker is het om met vrienden, vriendinnen en/of familie te barbecueën als het lekker weer is. Heerlijk met elkaar in de tuin…alleen kunnen velen dit niet, simpelweg omdat zij bijvoorbeeld geen tuin hebben.

Naar aanleiding van een eerdere oproep rondom dit mooie onderwerp op de Facebook pagina en Facebook groep van Velsen op Koers is er verschillende input gekomen. Deze input is verwerkt in het document Idee BBQ in de openbare ruimte. Zoals je in het document kunt lezen, zegt de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) ook veel over ‘open vuur’ en ‘verbod afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur te stoken’.

Barbecueën in de openbare ruimte mag nu al

Goed om te horen toch? Wat velen niet weten, is dat dit dus al langer mogelijk is in de gemeente Velsen.
De tekst uit de APV is hierover helder. Er mag overal in de gemeente in de openbare ruimte gebarbecued worden, mits er geen sprake is van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving!
Alleen geldt dit niet voor het strand, daar is barbecueën momenteel niet toegestaan en geldt er een uitzondering voor de strandhuisjes bewoners.

Hoe gaaf is dat?

Het zou nog gaver zijn als dit ook daadwerkelijk door mensen gedaan gaat worden, zij hun foto’s delen en de troep opruimen na afloop.
Het succes van barbecueën en mogen blijven barbecueën in de openbare ruimte hebben we als inwoners nog steeds zelf in de hand. En laten we eerlijk zijn. Als je thuis een feestje hebt gegeven, ruim je toch ook na afloop op?

Experiment

Verschillenden van jullie hebben aangegeven dat er in sommige andere landen speciale BBQ plaatsen zijn ingericht. Je hoeft dan niet alles zelf mee te nemen maar gebruikt de BBQ ter plaatse. We willen dit idee verder met elkaar bespreken om te kijken of dit in Velsen ook mogelijk zou zijn. En welke afspraken we daarover met elkaar kunnen maken.

Voorbeeld van een openbare BBQ plaats

We willen dit als experiment met elkaar oppakken. In een gezamenlijke sessie met alle betrokkenen (inwoners, gemeente, brandweer, handhaving) bespreken we waar en hoe er speciale openbare BBQ-plaatsen ingericht kunnen worden en onderhouden. En hier ligt natuurlijk ook een rol voor ons als inwoners. En wie weet zijn er wel lokale bedrijven die bijvoorbeeld materialen willen leveren, willen sponsoren, een BBQ-plaats willen adopteren of op een andere manier betrokken willen zijn?

Veel plezier met barbecueën en wordt vervolgd…

 

Zomerse groet,

Remco Glas
Burgerbeest Velsen